Uniwersalne dania polskiej kuchni – barszcz czerwony

Kliknij tutaj, aby kupić ekologiczny barszcz z buraków kiszonych.

Trudno jest uważać, że barszcz czerwony to potrawa tylko na święta, którą jemy przeważnie w czasie Wigilii albo hucznych rodzinnych imprez okolicznościowych. Tam, gdzie zwyczaj jedzenia dwudaniowych obiadów nadal trzyma się mocno, barszcz czerwony często pojawia się na stolikach nie tylko w postaci zupy, lecz również jako uzupełnienie do wielu potraw.

Barszcz czerwony – zupa wszechstronna

Wydawałoby się, że barszcz czerwony to niezbyt trudny do przyrządzenia wywar z buraków, który ogólnie nie jest bardzo pożywnym daniem. Jednak właśnie jego kwaskowaty, a zarazem nieznacznie słodki aromat powoduje, iż idealnie dopełnia się on z innymi smakami. Możliwych “wkładek” do barszczu czerwonego jest masa – niektórzy wolą w nim ziemniaki, kiełbasę oraz jajko, inni zalewają nim uszka z mięsem, grzybami bądź kapustą. Barszcz czerwony to klasyczna strawa na obiad, lecz również apetyczna przekąska lub ciepła kolacja – wrzący kubeczek tej zupy świetnie pasuje do chrupkiego krokiecika z grzybami lub drożdżówki z kapuścianym nadzieniem.

Trzeba zaakcentować, że barszcz czerwonyjest zupą niskokaloryczną, o ile nie dodano do niego śmietany. Danie to postrzegane jest za zdrowe, bowiem dostarcza organizmowi kwas foliowy, mangan, witaminy z grupy B oraz witaminę C, a także wiele żelaza, i z tej przyczyny zaleca się je osobom chorującym na anemię. Jednak z uwagi na to, iż fundamentem tej zupy są buraki zawierające sporo cukru, a jednocześnie nierzadko je się ją z dodatkami zawierającymi znaczne ilości węglowodanów, muszą na nią uważać osoby chorujące na cukrzycę.

Barszcz czerwony smakuje najlepiej na bazie zakwasu z kwaszonych buraków!

Nie powstał uniwersalny przepis na barszcz czerwony – każdy kucharz korzysta ze swoich ulubionych dodatków i odmiennie przyprawia tę zupę. Niektórzy dodają do niego odrobinę cukru, by wydobyć naturalny słodkawy aromat buraka, inni kochają pikantny barszcz z ogromną ilością pieprzu. Jedno jednak jest pewne – barszcz czerwony smakuje najlepiej, jeżeli przyrządza się go na bazie zakwasu. Zupa na zakwasie z kwaszonych buraków ma silniejszy, kwaskowaty posmak oraz wyrazistą czerwoną barwę, a przy tym dostarcza organizmowi więcej ważnych witamin i minerałów. Zakwas z kwaszonych buraków można rzecz jasna przyszykować osobiście, lecz okres fermentacji – w zależności od panujących w otoczeniu warunków – trwa co najmniej 7 dni. Jeśli jednak ni stąd ni zowąd dopadnie cię ochota na to danie, absolutnie nie musisz na nie czekać – wystarczy, że kupisz gotowy już zakwas na barszcz czerwony w butelce w markecie albo online.

Nasza siedziba:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]