Superfood po polsku – soki z kwaszonych buraków i kiszonej kapusty

Więcej szczegółów o soku z buraków kiszonych.

Od wieków w polskiej kuchni korzysta się z kiszonych warzyw. Od kilku lat jednak raz za razem mówi się również o właściwościach prozdrowotnych soków z kiszonych warzyw, zwłaszcza z kapusty oraz buraków. To prawdziwy tzw. superfood, który współcześnie często widoczny jest na półkach marketów w alejkach ze zdrową żywnością.

Sok z kapusty kiszonej – znaczne ilości witamin i żelaza

W dzieciństwie sok z kiszonej kapusty spożywał zapewne większość z nas. Nasze babcie na własną rękę szykowały kiszoną kapustę wedle rodzinnych przepisów, a po spożyciu kapusty często podawały swoim wnukom szklankę z sokiem, mówiąc, że sok jest cierpki, ale nadzwyczaj zdrowy. I miały rację! Sok z kapusty kiszonej to istna bomba witaminowa! Ma on w składzie bardzo duże ilości witaminy PP, E, A oraz C, jak również liczne minerały, jak m.in. żelazo, cynk i fosfor. Wiele osób miewa problem z przywyknięciem do cierpkiego smaku tego soku, niemniej jednak zaleca się pić go systematycznie, bo wypłukuje toksyny z organizmu, redukuje poziom choresterolu, jest on bakterio- i grzybobójczy, usuwa toksyny z organizmu oraz wspomaga trawienie, dzięki czemu może wspomagać proces odchudzania. Przede wszystkim natomiast pomaga uzupełnić niedobór kwasu askorbinowego, dzięki czemu podnosi odporność organizmu oraz zapobiega przeziębieniom. Ze względu na zawarte w nim żelazo sok z kiszonej kapusty rekomenduje się także osobom, chorym na anemię. Naturalnie, nawet z tak zdrowym sokiem nie powinno się przesadzać – wystarczy pić mniej więcej 250 mililitrów soku dziennie.

Gdzie kupić sok z kiszonych buraków i innych warzyw?

Kolejnym odżywczym sokiem, którego używamy od lat w kuchni, a który pijemy także jako przekąskę, jest sok z kiszonego buraka. W jego składzie znajdziemy mnóstwo witamin i ma własności antyseptyczne, przeciwzapalne oraz antyoksydacyjne. Sok ten podnosi ogólną odporność organizmu: pozytywnie wpływa na przemianę materii, wyostrza koncentrację, a zarazem obniża ciśnienie. Pomimo że buraki cechują się pokaźną zawartością cukru, to sok z kwaszonych buraków nie ma wysokiego indeksu glikemicznego i może być pity przez diabetyków. Nie rekomenduje się aczkolwiek jego spożycia przez osoby cierpiące na reumatyzm lub choroby nerek, jak również paniom karmiącym piersią oraz w ciąży.

Jeśli nie masz możliwości, aby przyrządzać soki z kwaszonych warzyw na własną rękę, możesz nabyć je w ulubionym markecie lub założyć na nie zamówienie przez internet w sklepie internetowym producenta. Nie zapomnij jednak, iż takie soki należy magazynować w w chłodnym miejscu.

Jeśli nie masz możliwości, by przygotować sok z kiszonych warzyw samodzielnie, możesz kupić je w ulubionym sklepie bądź zamówić większą ilość bezpośrednio na stronie producenta. Pamiętaj jednak, że takie soki należy przechowywać w niskich temperaturach.

Nasza siedziba:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]