Ogórki kwaszone kupisz na artmankiszonki.pl.
Na kanapce, w sałatce, w zupie bądź jako dodatek do dania głównego – ogórki kiszone w polskiej kuchni konsumujemy częściej niż chcielibyśmy przyznać. I bardzo dobrze, bowiem kiszone warzywa są tak samo zdrowe, co pyszne.
Jak robi się kiszone ogórki?
Kiszone ogórki to warzywa poddane procesowi fermentacji. Ich przyrządzanie jest niezmiernie łatwe. Stosuje się do tego pojemne gliniane garnki bądź drewniane beczułki, w których surowe ogórki zalewa się solanką i kładzie się je na nie mniej niż dwa tygodnie w chłodnym miejscudo momentu, aż fermentacja mlekowa zakonserwuje zawartość. Miłośnicy mało kwaśnych smaków mogą oddać się spożyciu ogórków już po kilku dobach – ogórki tego typu nazywamy „małosolnymi”. W najprostszym przepisie do solanki wraz z ogórkami wrzuca się czosnek i koper, jakkolwiek smak kiszonych ogórków można podkręcić też różnymi dodatkami, przykładowo pieprzem, cząstkami ostrej paprykiczy liśćmi laurowymi. Oczywiście nie każdy ma czas ani wystarczająco miejsca w kuchni, żeby osobiście zrobić takie kiszonki. Nie każdy posiada też piwnicę bądź spiżarnię, w której może gromadzić żywność w ogromnych ilościach. Nie znaczy to jednak, iż jest się zmuszonym zrezygnować z kiszonych ogórków – w dowolnym momencie możemy kupić je w sklepie na wagę lub w wygodnych opakowaniach, a więc w woreczkach z folii czy w kubełkach, które bez przeszkód zmieszczą się w lodówce.
Jakie witaminy i składniki odżywcze znajdują się w ogórkach kiszonych?
Od wieków wiadomo, iż warzywa wystawione na działanie fermentacji zbawiennie oddziałują na nasz układ pokarmowy. I nie jest to błędem, gdyż razem z kwaszonkami spożywamy pomocne bakterie, które redukują pH przewodów pokarmowych oraz dobrze oddziaływają na ich florę, poprawiając tym samym procesy trawienne. Ale na tym nie koniec! Ogórki kiszone nie są kaloryczne (dostarczają ledwie 12 kcal na 10 dag), a zarazem zawierają m.in. witaminy z grupy B, witaminę C, D i K1, jak również wiele minerałów ważnych dla prawidłowego działania organizmu, to przykładowo magnez, żelazo, wapń, sód i cynk. A co z zalewą po ogórkach kwaszonych? Jeżeli doceniamy kwaskowate smaki, polecamy nie wyrzucać jej po zjedzeniu warzyw. Lepiej wykorzystać ją do zupy ogórkowej albo wypić, bowiem w trakcie kiszenia mikroelementy przedostają się częściowo do soku. Warto jednak zaakcentować, na kwaszonki muszą uważać osoby mające problemy z nadciśnieniem – w kiszonkach może znajdować się wszak pokaźna ilość soli.
Nasza siedziba:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]