Gotuj zdrowo – o soli himalajskiej i kłodawskiej niejodowanej

Znajdź różową sól himalajską.

Sól to związek chemiczny potrzebny do właściwego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Jakie własności posiada sól himalajska i niejodowana sól kłodawska? Czemu warto ich używać podczas gotowania?

Atuty różowej soli himalajskiej

Sól kuchenna to jedna z najważniejszych przypraw, która świetnie podbija smak jedzenia. Chociaż nadmierne użycie soli ma negatywne oddziaływanie na zdrowie, to jej rozsądne ilości (do 6 gramów na dobę) są niezbędne dla właściwego działania ludzkiego organizmu. Sól zaopatruje nas wszak w sód, tj. w pierwiastek odpowiedzialny za utrzymanie poprawnego ciśnienia we krwi i gospodarkę wodną. Jednym ze zdrowych rodzajów soli jest różowa sól himalajska pochodząca ze pokładów liczących ok. 250 mln lat. Produkt ten mieści w sobie mnóstwo wartościowych pierwiastków oraz minerałów, m.in. potas, wapń czy cynk, a jednocześnie jest pozbawiony niebezpiecznych zanieczyszczeń i komponentów, np. trujących metali ciężkich. Różowa sól himalajska doskonale podbija smak potraw i jest sprzedawana zarówno w formie drobnych, jak i grubszych kryształków.

Sól kłodawska – źródło wapnia, magnezu i żelaza

Sól kłodawska niejodowana z kolei to produkt o dużym stopniu czystości – posiada prawie 97% chlorku sodu i stanowi znakomity do naszych kiszonek. Jest wartościowym źródłem cynku, potasu czy wapnia, czyli składników niezbędnych do utrzymania pełni zdrowia. Sól kłodawska wydobywana jest w kopalni Kłodawa w Wielkopolsce. Nie ługuje jej się, dlatego nie traci swoich właściwości i jest bez trudu przyswajana przez organizm. Sól kłodawska jest powszechnie wykorzystywana nie tylko w przemyśle spożywczym, ale też sektorze chemicznym, przemysłowym oraz w rolnictwie, kosmetyce i lecznictwie.

Nasza siedziba:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669-997-776
E-mail: [email protected]