Jeśli potrzebujesz kiszonej kapusty, odwiedź tę stronę.
Specyficzny smak białej kwaszonej kapusty jest bez wątpienia częścią słowiańskiej kuchni. Jest ona elementem licznych potraw i statystyczny Polak bardzo często widzi ją na swoim talerzu. I popieramy to, gdyż kwaszona kapusta to bardzo zdrowe pożywienie.
Dlaczego należy jeść kapustę kwaszoną?
Kapusta kiszona, czy też kwaszona, gdyż te dwa przymiotniki stosuje się na zmianę, to jeden z tych produktów spożywczych odkrytych za sprawą poszukiwania przez człowieka sposobu na długie magazynowanie pożywienia. Na skutek poddania działaniu fermentacji mlekowej, cienko posiekane liście białej kapusty stają się przydatne do spożycia przez wiele miesięcy. Niegdyś jedzenie kiszonej kapusty umożliwiało dostarczenie organizmowi koniecznych witamin czy składników odżywczych, których pozyskanie podczas zimy było o wiele bardziej skomplikowane niż w dzisiejszych czasach. A trzeba zaakcentować, że w kwaszonej kapuście jest dużo substancji nieodzownych dla właściwego działania naszego organizmu. To kapitalne źródło witaminy C, która podnosi odporność na przeziębienia, witaminy A, a także witaminy K wspierającej układ sercowo-naczyniowy i kości oraz posiadającej między innymi właściwości przeciwzapalne i antybakteryjne. W kwaszonce tej znajdują się też inne istotne dla zdrowia witaminy, czyli te z grupy B (przykładowo B12, B5, B3). Dodatkowo, kiszona kapusta to źródło między innymi wapnia, kwasów tłuszczowych omega-3 i magnezu. Równocześnie to pożywienie niskokaloryczne, zatem rekomenduje się jego konsumpcję osobom trzymającym dietę.
Kapuśniak, bigos, kwaśnica – nie powstałyby bez kwaszonej kapusty
Kapusta kiszona na naszych stołach spotykamy zarówno w dodatkach do dań, jak i jako główny ich element. Niegotowaną na ogół je się ją jako surówkę z posiekaną cebulką oraz marchwią, która pasuje do dań z ryb czy ziemniaków, a niekiedy na słodko – oprószoną szczyptą cukru. To też artykuł, który idealnie komponuje się z borowikami oraz mięsem, dlatego używa się jej w nadzieniu do pierogów, łazanek czy krokiecików. Rzecz jasna, bez kapusty kiszonej nie powstałyby tradycyjne polskie dania jak góralska kwaśnica, kapuśniak czy bigos.
Generalnie każdy kucharz ma swój sposób na kwaszoną kapustę, aczkolwiek współcześnie sporadycznie przygotowuje się ją w domu, gdyż nie ma już potrzeby magazynowania artykułów spożywczych na zimę. Kiszoną kapustę w dużych i niewielkich woreczkach bez problemu nabyć można w dowolnym sklepie, a także można złożyć na nią zamówienie przez internet. Polscy producenci mają w swojej ofercie także kapustę kiszoną z certyfikatem żywności ekologicznej.
Nasza siedziba:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]